Sådan arbejder vi i Gevnøhuset
I Gevnøhuset arbejder vi ud fra følgende målsætning: At afdække og samtidigt at skabe de bedste forudsætninger for, at familier så vidt muligt kan udvikle sig og trives som selvstændig familie.
Vi arbejder med familier og forældre, hvor der er tvivl om forældrekompetencen og hvor vi gennem støtte, behandling og observationer både kan undersøge samt styrke forældrekompetencerne og relationerne i familien. At familien modtager støtte ved at færdes i et behandlingsmiljø 24 timer i døgnet er en væsentlig forudsætning for at kunne lære familien at kende på familiens præmisser samt at udvikle og styrke forældrekompetencen og relationerne i familien over en afgrænset periode.
Vores arbejde tager udgangspunkt i tre grundlæggende spørgsmål:
- Kan vi se, at barnet kan komme til at trives i hjemmet?
Vi observerer nøje, om familiens dynamik, ressourcer og relationer kan skabe de nødvendige betingelser for, at barnet føler sig tryg, set og elsket. Barnets trivsel er den første og vigtigste forudsætning for, at vi kan anbefale, at familien fremadrettet skal være samlet. - Kan vi se, at barnet kan komme til at udvikle sig?
Det er ikke tilstrækkeligt, at et barn trives. For at sikre barnets fremtidige velbefindende og udvikling, er det afgørende at barnet også får mulighed for at udvikle sig både følelsesmæssigt, socialt og kognitivt. Vi vurderer, om hjemmemiljøet kan støtte denne udvikling og om forældrene kan give barnet de nødvendige redskaber til at vokse og lære. - Kan vi se, at barnet kan komme til at trives og udvikle sig med støtte?
Vi tror på, at mange familier kan opnå succes med den rigtige vejledning og støtte – enten i større eller mindre grad. Derfor evaluerer vi også løbende, om en familie med den rette hjælp og de rigtige værktøjer kan sikre barnets trivsel og udvikling over tid. Vores mål er at styrke familien, så de selv kan skabe et stabilt og kærligt miljø for deres barn.
Hos Gevnøhuset går vi altid ind i processen med åbenhed og respekt for hver families unikke situation og historik. Vi samarbejder tæt med forældrene, så de får den nødvendige støtte til at udvikle sig og tage ansvar for deres barns trivsel og fremtid.
Faglige metoder vi bruger
Omvendte anbringelser
Omvendt familiepleje, også kendt som omvendt anbringelse, er en slags anbringelse i eget hjem. Det er med henblik på at mindske risikoen for, at en reel anbringelse bliver nødvendig.
Det foregår ved at vi kommer massivt ind i hjemmet hos den sårbare familie, og at vi har fokus på selv de mindste ressourcer, som vi får forstørret sådan at de bliver tydelige. Det gør vi blandt andet ved at lære familien at mentalisere og have fokus på mentale tilstande samt den vigtige, trygge tilknytning.
Sunde relationer
Vi arbejder med at styrke sunde relationer og at have fokus på at bringe familien mest muligt sammen i en positiv udvikling, så der kan mindskes risiko for behov for anbringelse.
Mentaliseringsbaseret tilgang
Vi arbejder gennemgående med en mentaliseringsbaseret tilgang som vores hovedværktøj, men bruger også elementer fra systemisk tænkning i forhold til, hvordan forskellige elementer både inden og uden for familien påvirker den enkelte familie. Det handler blandt andet om, hvordan ting italesættes, og hvordan de forskellige roller er fordelt.
Forskningen viser også, at det er denne tilgang der har størst indflydelse på dels evne til affektregulering, tryg tilknytning og udvikling af nuancerede følelsesmæssige forståelser og tilgang for bedst mulig trivsel for børn uafhængig af udfordringer
Læringsstile
Vi har fokus på at det for nogle kan være bedst at få visuel vejledning/guiden og lære i praksis frem for via teori.
Kognitiv adfærdsterapi
Herudover bruger vi også elementer fra kognitiv adfærdsterapeutisk metode, hvor vi dels guider i forhold til opdragelse og lærer familien, hvordan uhensigtsmæssige tankemønstre kan påvirke både følelser og adfærd i familien.
I forlængelse af dette hjælper vi familien med at indlære selv at kunne nå frem til, at ændre tanker og følelser og i sidste ende adfærd ikke gennem straf (som vi er stærkt imod), men gennem indlæring og realistisk tænkning.
Systemisk metode
Vi bruger elementer fra systemisk metode, hvor vi har fokus på, at det er helheden i familien udover den enkelte, der samlet skal være harmonisk for at opnå mest forandring og udvikling.
Et rart sted at være - og at lære
Faglighed og selvrefleksion i højsædet
Vi evaluerer hele tiden vores indsatser og bruger kun evidente metoder.
Vi har meget supervision ved både interne og eksterne psykologer for at sikre, at der hele tiden er fokus på de rette mål. Vi samarbejder med eksterne og har fokus på, at alle kan ændre sig, da vi ud fra psykologien ved, at hjernen er plastisk og kan ændres hele livet igennem.
Derfor er vi af den opfattelse, at det er meget sjældent, at der ikke kan forventes udvikling. Hos nogle går det stærkt og hos andre gør forskellige forhold fx personlighedstræk eller tænkningen, at det går lidt langsommere, men vi ved, at alle hjerner gør det bedste de kan.
Psykologisk screening
Vi udfører minipsykoloigisk screening for at tilpasse vores metoder efter zonen for nærmeste udvikling
Hvis der er behov for det laver vi også terapi og har fokus på både barnet og det enkelte menneske, men også på helheden, hvilket vi sikrer gennem vores personalesammensætning, der både er psykologisk, pædagogisk, social og sundhedsfaglig.